27 Νοεμβρίου 2008

φοινίκια γιά ατρόμητους.

συνταγή της γιαγιάς της πρόσφυγας


4 φλυτζάνια λάδι
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουτ.σούπας κοφτό σόδα
1 κουτ.σούπας κοφτό μπέικιν πάουντερ
400 γραμ ψίχα καρύδι φρέσκο.(τα 200 γρ κοπανισμενα μεσα στη ζυμη )*
1 και μισό κουτ. σουπας κοφτό κανέλλα.
1 κουτ. κομπόστας γαρύφαλλο+μοσχοκάρυδο.
μισο φλυτζανι τσαγιου χυμο πορτοκαλι φρέσκο
3 και μισο κουτ. σούπας στάχτη **
ξυσμα απο δυο πορτοκαλια
μισο κουτ. γλυκου, κοφτό αλάτι.
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
μισό φλυτζάνι γάλα.
αλεύρι γιά ολες τις χρήσεις, όσο παίρνει γιά να γίνει μιά ζύμη σφιχτή.

για σιρόπι

3 ποτηρια νερο.
2 ποτηρια μελι
φλουδα απο πορτοκαλι χωρις το ασπρο.
............................

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι, την αλυσσίβα** και τα μπαχαρικά.
Το σιμιγδάλι.
Στο τέλος βάζω το αλεύρι .
Ριχνω και τα κοπανισμενα καρυδια στη ζυμη και αφου τα ζυμωσω καλά, την αφηνω κανα μισάωρο να σφιξει αρκετά.***
μετά παίρνω λιγη στην παλάμη μου, κανω ενα λακουβάκι, βάζω μεσα μια κουταλιά γλυκού ανακατεμενα καρυδια με μπαχαρικα, και, ξανακλεινω με τη ζύμη.
Τα ψηνω σε ταψι που έχει λαδόκολα από κάτω.
Οταν κρυώσουν.
Ετοιμαζω το σιρόπι.
Οταν αρχισει να βράζει βάζω λίγα λίγα τα φοινίκια μέσα(6 ) και τα βγάζω μολις παρουν μία βράση .Πριν λασπώσουν.
Οσο πιο πηχτό ειναι το σιροπι, τοσο πιο λιγο λασπώνουν.
Μετα βρισκουμε μιά ωραία πιατέλα, βαζουμε καρύδι με μπαχαρικα στον πάτο και απο πανω βαζουμε , στρώση φοινίκια καρύδια από πανω, ξανά φοινίκια, και πάει λέγοντας.Άειντε και καλοφάγωτα.


* τα υπόλοιπα 200 γρ. τα κοπανιζω χοντρα, και τα ανακατευω με ζάχαρη κανέλα και γαρύφαλλο και τα κρατάω γιά το πασπάλισμα.
**η αλυσσίβα γινεται με τη σταχτη της συνταγής κοσκινισμένη και βρασμένη σε 1 φλυτζάνι καφέ νερό.Το αφηνωνα κατακάτσει και ριχνω αυτο το νερο στο μίγμα.
***η ζυμη να είναι σφιχτη σαν του κουραμπιέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: