18 Μαΐου 2011

νεκυομαντείον Εφύρας

Εκεί που θαλασσοδέρνονταν ο Οδυσσέας απο παλάτι σε παλάτι, από κρεββάτι σε κρεββάτι κι από μάγισσα σε μάγισσα , ε καλά , τούκατσε κι ένας κύκλωψ συμβαίνουν αυτά,...τούπε η Κίρκη να πάει να βρεί τον αποθανόντα  αμετακλήτως μάντη Τειρεσία , να του υποδείξει τον τρόπο  επιστροφής στην Ιθάκη.
.... Τότε  ,επί Οδυσσέως ,στη γή των Θεσπρωτών, υπήρχε ένα νεκρομαντείο, κοντά στην πιό αρχαία πόλη της Ηπείρου.Την  Εφύρα.Ιδρυμένη από  μέτοικους Μυκηναίους . Και  ίσως τότε, γύρω στον δέκατο τέταρτο  αιώνα πιχι, να ιδρύθηκε και το μαντείο.Και μάλλον σε διαφορετική  κοντινή τοποθεσία από αυτή που ανέσκαψε ο καθηγητής Δάκαρης .
Αυτό που βλέπουμε ,χρονολογείται από το τέλος του τέταρτου αιώνα, και συμπληρώθηκε  αργότερα την εποχή της μεγάλης του δόξας , γύρω στον τρίτο αιώνα.
Η καταστροφή του βέβαια, έγινε από τους ζηλιάρηδες τους Ρωμαίους  το 167 π.Χ.. , που είχαν κι αυτοί ένα, και το ήθελαν μονοπώλιο.Παρόλα αυτά το δικό μας της Εφύρας Ήταν Το Πιό Διάσημο Στον Κόσμο που κυκλοφορούσε  τότε επί γής.
.
Νεκυομαντείο το έλεγε ο Όμηρος  στην καθομιλουμένη .
Μακρυά προς το βορρά , εκεί στη χώρα των Κιμμερίων ή Χειμερίων *, Εκεί που ο ποταμός του πένθους έβρισκε τη θάλασσα, εκεί που το σκοτάδι εναλλάσονταν με το σκοτάδι  και το άραχλο ,
 που πήγαιναν όσοι ήθελαν να μάθουν σίγουρα πράμματα γιά τη ζωή τους,
Και αφού πρώτα είχαν είχαν εξαντλήσει  ότι υπήρχε σε  μαντείο πριν από αυτό του νέκυος.
Το οποίον να σημειώσω ήταν και η τελευταία τους ελπίδα, όχι μόνο λόγω της επαφής με τον αποθανόντα, αλλά και γιατί  πέρναγες των παθών σου τον τάραχο μέχρι να επαφιστής μαζί του,οπότε άλλες αντοχές δεν είχες γιά παραπέρα  σύρε κι έλα.
Εκεί ο Όδυσσέας λοιπόν, κόστα-κόστα , πήγε κι έδεσε παραδίπλα από το ακρωτήριο Χειμέριον


Στο λιμανάκι που τώρα πηγαίνουμε και μπανιαριζόμαστε μέσα στο πεύκο  και τη βαλανιδιά,  την  άσπρη την άμμο  , το νερό το ερωτιάρικο ,  και αγριοκοιτάμε όποια έχει Κωστάκη που δεν τρώει.
                                


Μετά  ο Οδυσσεύς ,πήρε τον ανήφορο  πεντέξι χιλιομετρα  , που πέρναγε μέσα από το βούρκο  της Αχερουσίας ( αποξηραμένο από τη δεκαετία του 60 ) και έφτασε στην πύλη του νεκυομαντείου.
Το οποίον χτισμένο  ψηλά- ψηλά και ευάερα , περιβλημένο  από ένα δάσος που δεν υπάρχει πιά, (της Περσεφόνης ) αγνάντευε και επιστάτευε ,- μακρυά από  λυσσαλέες κουνούπες ,βαλτόνερα , σαπισμένα βούρλα  -, όλη την πεδιάδα μαζί με το έλος  μέχρι κάτω που έπεφτε το ποτάμι στη θάλασσα.

Εκει λοιπόν ,στήθηκε από θεσπρωτούς ιερείς  μιά καταπληκτική διακομματική και διαχρονική κομπίνα.
Γιά την περιοχή του Αχέροντα και τον θανατηφόρο βάλτο της Αχερουσίας, έγιναν πολλά μαλλιοτραβήγματα .
Θα μου πεις : γιά τρεις πουτάνες το καταλαβαίνω, μα γιά ένα βάλτο,και τρεις ποταμούς κουνουποφόρους;
Θα σου πω: γιά πολλές πουτάνες κι ένα μαντείο.
'Οπως  σε κάθε σοβαρή  επιχείρηση, έγινε έρευνα αγοράς...,  βρέθηκε το θανατερό ντεκόρ,
διότι, δεν θα πάγαινες εκεί γιά να βρείς την Αφρούλα την πηδήχτρω , να σου βάλουν  λογουχάριν έναν καταρράχτη,.... μιά μπανιέρα ,.... ένα άλσος ....,μιά θάλασσα μικρή...
Το χάρο θα αντάμωνες και τα αποθαμένα σου.
Φυσικά εφέ : ,  μαυρίλα.. καλαμιές στον κάμπο μέσα σε μιά λυωμένη  συνύπαρξη  λάσπης-κουνουπομάννας-βούρλου -μπόχας  -και ομίχλης στο τέλος , να κάθεται από πάνω από όλη αυτή την κατάσταση, πολύ ήθελε ; Φτιαγμένος ανέβαινες απάνω!

Δεν έφτανε όμως αυτό.
Σε βάζανε επί τριήμερον σε ειδική δίαιτα : κουκιά να τρως κουκιά να πίν'ς  , κουκιά να πάς να χέζεις, και για να μη τύχει και είσαι εντάξει από το ένζυμο  και τους τινάξεις το σκηνικό  στον αέρα, σου ρίχνανε συμπλήρωμα τροφής και λίγο λούπινο.
Δικοτυλήδονο κι αυτό Κρουστάλλω, .ομού μετά χοιρινού τίγκα στο λίπος  (γιά να εξασφαλίσεις και ολίγη ντάϊαρία) , και κρίθινο ντάκο, ίσα γιά να κρατιέσαι και μη ρέψεις... .
Από πιοτό , μέλι και γάλα εκτός απ' το νερό.
Και έτσι, λίγο η κλανιά, λίγο η κυάμωση, λίγο το τσιρλιπιπί, λίγο η τρομάρα , την πετύχαινες την κάθαρση λέει.Κατόπιν σε έβαζαν στο διπλανό δωμάτιο -λουτρό, όπου σε έτριβαν και σε καθάριζαν μετά από τόση λουπινοκατάνυξη .
Τότε έρχονταν η ώρα που πεντακάθαρος και εξαγνισμένος, διότι η ψυχούλα δεν τις άντεχε τις επαφές του κάθε αμαρτωλού βρωμίλου  , σε έβαζαν γιά σιγουριά στο καλυτερότερο.
Σκοτεινός θάλαμος  παραμονής  αορίστου χρόνου, οοομ οοομ  και ακαταλαβίστικες ψαλμωδίες από πολυσύλλαβες  -ι-ξι-πι-ρι-τί-στι;   -λέξεις συνέχεια, και απόλυτη σιγή.........
α, και ..αυστηρότερη δίαιτα.....
...Μπορούμε να καταλάβουμε τι είχε..
τα γνωστά... κυάμους και λούπινα..
Το εναπομείναν κουρέλι , χε χε χε, χτυπημένο από την κάθαρση του εντέρου, αφυδατώσεις, αναθυμιάσεις , ντέρτια και καημούς, καλλιονάτρια τρελλαμένα, ...  , μία ρέκλα δηλαδή,
 ήταν έτοιμο γιά την ονειροφαντασιά και το χρησμό. ...................ρε ήτανε μεγάλοι οι άνθρωποι σας λέω.
 Ρισπέκτ και ρισπέκτ και ρισπέκτ εις τους αιώνας. .
-Σε παραλάμβανε  λοιπόν ο ιερεύς  να σε οδηγήσει στον Τειρεσία  εν προκειμένω.Αφού σε έσερνε μπρος πίσω μέσα στα σκοτάδια, αφού σε γύρναγε γύρα -γύρα στον λαβύρινθο, μέχρι να πάθεις και τα ρέστα της ζαλάδας ,αφού σε πέρναγε από τις πύλες του άδη που τις ανοιγόκλεινε με κρότο και μέτραγες εσύ  μία -δύο -  τρείς, και κει στην τρίτη  σόφεβγαν τα τσίσα.........σε κατέβαζε στο θάλαμο της συνάντησης,


σκαμμένο μέσα στο βράχο** , όπου μέσα στις υγρασίες που έσταζαν πλιτς πλιτς στο κρανίο σου, και το ρυάκι που κύλαγε στα σκοτάδια, τον απαραίτητο ιερέα ομμμ ομμμ προπορευόμενο ...... εμφανίζονταν η ψυχή του θανόντος ως λευκή οπτασια....


Μεγάλη μηχανή λέμε..........Με απόκοσμη (ιερατική )φωνήηηηημμμ  μάθαινες τα δέοντα από τον έτερο ιερέα που κυκλοφορούσε στους διπλούς κούφιους τοίχους,.
Μέσα στο λίγο οξυγόνο του κατωγιού και με τον ενγκέφαλο τέρτελο, έβλεπες  ότι ήθελες  .
Το χριστό φαντάρο  ,και Άϊρον  Λάϊον  Ζάϊον δικέ μου μαζί.
Ο κύριος Δάκαρης  (ο αρχαιολόγος της ανασκαφής   του μαντείου ) μεταξύ των άλλων ,ανακάλυψε και κομμάτι από τον ειδικό γερανό-μηχανισμό που κατέβαζαν τον ιερέα με το αραχνοΰφαντο σουά σωβάζ που παρίστανε την ψυχούλα.....
Γιά την απόλυτη επιτυχία δε , της λειτουργίας του μαντείου, -διότι λέει οι νεκροί άμα το μάθαιναν δεν θα ξανάρχονταν -,απαγορευόταν στα περιφερόμενα ράκη να μολογήσουν ό,τι είδαν, κι ό,τι άκουσαν εκεί κάτω.
Με την ποινή του θανάτου παρακαλώ.
Ήταν  πολλλά τα λεφτά Άρη λέμεεεε......

Κατόπιν τούτου,  όταν , Μία ηλιθία  τακουνοφορούσα μετά δύο θυγατέρων και ενός σύζυγα ,με ρώτησε στημένη στην κορυφή της σκάλας αφού πρώτα μας έσπασε τα ούμπαλα  ουρλιάζοντας στο κοινό της  ,από την επιφάνεια
-. αααααααααα αααααααααα εγώ φοβάμαι καλέ...  ..
-ααααααααα  δεν εγώ δεν κατεβαίνω εκεί κάτωωω....
- συγγνώμη ,...να σας ρωτήσω.... είναι ωραία εκεί ;.. αξίζει να κατέβεις;... τι είδατε;
-Το Χάρο με τα μάτια μας της είπα και γω, και πολύ το φχαριστήθηκα που όλοι μαζί  το δικό μας το κουμπλότο δηλαδή, σύζυξ -κόρη -γαμπρός  , απαλλαγμένοι από τις επίγειες μαλακίες γελάγαμε δυνατά και κατευθείαν στα μούτρα της  τα πρησμένα .χα χα χα  ΄, κλείνει η παρένθεσις................

.....Τρεις θάλαμοι  σταδιακού εξαγνισμού, κι ένα λουτρό, όλο και κανάς ρουφιάνος θα ήταν σπαρμένος να κουβεντιάσετε τα προσωπικά σου δεδομένα , εν μέσω γάλακτος μελιού .. κουκίου και ντάκου.
Έτσι λοιπόν μάθαινε το ιερατείο τα ντέρτια σου και το μέγεθος του πορτοφολιού σου και του κεράτου σου..
Αναλόγως μετά,  σου πούλαγε χρησμούς.
Κυκλοφόρησε πως η επιχείρηση νεκυομαντείον ήταν μεγάλο κοφτήριο, εξ ου και διάφοροι πόλεμοι , γιά να το αποχτήσουν.Κάτι σαν τα Τέμπη και τη μητρόπολη Λάρισσας.
...........................................
Μετά βέβαια, στις αρχές του 18ου αιώνα, και κατά τη μισερή συνήθειά τους , οι χριστιαναραίοι χρησιμοποίησαν τις αρχαίες πέτρες  και πήγαν και στουμπώθηκαν από πάνω από το νεκρομαντείο.
Τέτοια δε ανοησία τους έδερνε , που πίστευαν ότι  με έναν σταυρό και με αλλαγή χρώματος στο μακρύ ριχτό ,θα κουτούπωναν τις παλιές δοξασίες.
Και  μεις θα ξεχνάγαμε τις πύλες του Αδη  ,το Χάρο το βαρκάρη ,τον Κέρβερο, Την Πέρσα ,τα νερά της Στυγός,  τον Πλούτωνα , την Αχερουσία ,τον Κωκυτό, και τον Πυριφλεγέθοντα , μόνο και μόνο γιατί κοτσάρησαν ένα καμπαναριό.
Έτσι   χτίστηκε ο Αγιάννης  ο Πρόδρομος ,

Ερειπωμένος κι αυτός τώρα  γιά να τον βλέπουμε και να θυμόμαστε εσαεί  τις καταστροφές που κατάφερε ο χριστιανισμός  στα μνημεία μας.δ.


* Οι Κιμμέριοι ή  Χειμέριοι προομηρικά, πιστεύονταν  πως κατοικούσαν στη νότια ρωσία,
 οπότε ως βορράς του τότε , θεωρητικά , κατείχαν όλο το θανατηφόρο πακέτο :
Ανήλιο, παγωνιά,ατέλειωτη νύχτα .
Ό,τι και ο θάνατος δηλαδή.Εδώ πάλι στη Θεσπρωτία ,υπήρχε και ο θάνατος αυτοπροσώπως λόγω Αχερουσίας και κουνούπας.
Οπότε ήρθε κι έδεσε.Θάνατος και Κιμμέριοι.Στο θάνατο έχουμε την πατέντα...άρα; όπερ έδει δείξαι.Αυτά ρε παιδάκι μου , πολύ με εξιτάρουν.
Είχανε μυαλό γαμώτι μου τα ελληνόπουλα.Ρισπέκτ και ξανάμανά ρισπέκτ.


**«Θαύμα» ακουστικής χαρακτηρίζεται το Νεκρομαντείο του Αχέροντα σε έρευνα των διδακτόρων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Καραμπατζάκη και Βασίλη Ζαφρανά, που παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο στην Ιταλία.

Οι δύο επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ύστερα από μελέτη 12 ετών, ότι στην υπόγεια αίθουσα του νεκρομαντείου, βασιλεύει απόλυτη ησυχία.
Όπως αναφέρουν, πρόκειται για έναν πολύ καλά ηχομονωμένο θάλαμο, που τα 15 τόξα του μειώνουν στο ελάχιστο την αντήχηση.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο που το Νεκρομαντείο του Αχέροντα θεωρούνταν το «Κατώφλι του Κάτω Κόσμου».
Οι κ.κ. Καραμπατζάκης και Ζοφρανάς, χρειάστηκαν αλλεπάλληλες μετρήσεις και διαφορετικά και εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα, για να επιβεβαιώσουν αυτό το φαινόμενο.
Η παρατήρηση των τόξων, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του χρόνου αντήχησης και του θορύβου βάθους, οδήγησαν τους δύο ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ο χώρος ήταν συνειδητά κατασκευασμένος, ώστε να δημιουργεί στον επισκέπτη του έντονα ψυχοακουστικά φαινόμενα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ακουστικές τιμές, πλησιάζουν την ακουστικότητα που υπάρχει στους ανηχοϊκούς θαλάμους (σύγχρονα εργαστήρια ακουστικής).
Στόχος των αρχαίων κατασκευαστών του Νεκρομαντείου του Αχέροντα ήταν να αποπροσανατολίζουν τις αισθήσεις του επισκέπτη, δίνοντάς του την ψευδαίσθηση της επαφής με τον Κάτω Κόσμο.
Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να αντιληφθούμε την μεγέθυνση των ψυχοακουστικών φαινομένων, αν αναλογιστούμε ότι οι επισκέπτες του Νεκρομαντείου περνούσαν από σωματικές και ψυχικές δοκιμασίες.


40 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Από την αρχαιότητα το ιερατείο εύρισκε τον τρόπο να τα κονομάει από τους αφελείς.
Μόνο που σήμερα δεν περιμένουν τρεις μέρες για να τα πάρουν και σου τα παίρνουν χωρίς καν να καθαρίσεις και το εντεράκι σου μπας και χάσεις και κάνα κιλό!

VAD είπε...

Εχω χρόνια να περάσω απ'τα μερη σου,αν αξιωθώ και πάλι,θα βάλω την Εφύρα στο προγραμμα...

La koumbara είπε...

Δεν έχω Κωστάκη που δεν τρώει - να έρθω;

demetrat είπε...

vad

Θα το αξιωθείς , τι στο καλό , εκεί κάτω θα τη βγάλεις διά βίου;
Και πακέτο με τον αχέροντα δεν θα το μετανοιώσεις καθόλου.
δ

demetrat είπε...

αθεόφοβε

Γιαυτό λέω προσκυνώ σας , γιατί τα κονομούσανε με μαγκιά.Όχι με τη χυδαιότητα του παπαδαριού σήμερα.
Έίχε κι ένα παραμύθι η ιστορία της κονόμας ρε παιδί μου.Αμ αυτό το άλλο που λες ; Λίγο τόχεις;Και χρησμό , και με κοιλιακούς;
χα χα , καλημέρα.
δ

demetrat είπε...

κουμπαρούλα
να έρθεις ,να έρθεις με τα χίλια.
Πές μου μόνο πότε να το κανονίσω .
:))
δ

agrampelli είπε...

Με πρόλαβε η κουμπάρα!Αυτό ήθελα να πω και εγώ!Κατά τα άλλα respect (πάλι επαναλαμβάνω) αλλα το δικό μου για την παρουσίαση και για τις εκπληκτικές φωτογραφίες (που είναι και η αδυναμία μου)!
Καλημέρα Δήμητρα...

nikos__alfa είπε...

Λοιπόν
κυρία Δήμητρα,φτιάξε βαλίτσες και βουρ για τον ..ΕΟΤ!
Διορίζεσαι ,επαναστατικώ δικαίω,υπουργός τουρισμού, αυθημερόν και εδώ και τώρα,
που λένε!

Άντε μπας και δούμε κάνα ..φράγκο από τουρίστα ,γιατί αλλιώς κλάψτα Χαράλαμπε!

Βρε που θα μας ξεσηκώσεις στα καλά καθούμενα να τρέχουμε στις Εφύρες και στον Αχέροντα, με τέτοιες ..αφραγκίες!
Σου χρειάζεται μια ..τιμωρία!
Στον ΕΟΤ,άρον άρον.. στον ΕΟΤ!

Ανώνυμος είπε...

Εσύ κυρά Ντομάτα μου ξεπερνάς και το καζαντζάκη στα 'ταξιδιωτικά" σου ώρες ώρες.

Λές να στείλουμε εκεί το γιωργάπη για μια κούρα ;;;

Παπούλης

demetrat είπε...

agrampelli
Ωραία, τότε να ειδοποιήσεις και σύ γιά να είμαστε πολλαί.
(ως παρουσιαστές σας μερσούμε)
:)
δ

demetrat είπε...

Παπούλη, αυτός ο γκαντέμης εκτός των άλλων,
είναι ικανός να παραδοθεί μαζί με το μαντείο στους εχθρούς.
Και να βάλει εμάς να τσιρλιπιπιαζόμαστε μετά λουπίνων και κυάμων.Όχι , πρέπει να σκεφτούμε κάτι καλυτερότερο.Που να μή του μείνει άντερο γιά άντερο.
δ

demetrat είπε...

Νικάλφα
Που να πρωτοπάω επαναστατικώ δικαίω η κακομοίρα;
Χώρια που όπως φαντασιώνεται κι ο παπούλης, θέλω να τους περάσω όλους (και ειδικά τον πάγκαλο) από λουπινοκατάσταση.
Όχι όχι, δε θέλω του τουρισμού.Θέλω πιό εκδικητικό υπουργείον.
(Δεν κοστίζει πολύ .Ελάτε καλέ.Έχουμε και φτηνό ψαράκι στις παραλίες.)
δ

demetrat είπε...

παπούλη,
βρε παπούλη μου, πας να με κάνεις να καβαλικέψω καλάμια πίσω πίσω;
Νάσαι καλά πάντως , με τον καλό το λόγο.
δ

nikos__alfa είπε...

Πιο εκδικητικό υπουργείον;
Μα εγώ σκεφτόμουν μια καμπάνια όπου :
ο Πάγκαλος με ..ποδιά ολόσωμη και φακιόλι φιόγκο στο κεφάλι, να σερβίρει πρωινό στα δωμάτια,
ο Παπακωνσταντίνου με την αεράτη περπατησιά παρουσιάζει κάθε βράδυ κουστουμάκια τοπικών σχεδιαστών στην ..πασαρέλα,
ο Λοβέρδος τραγουδά ,στα δημοτικά αμφιθέατρα, Ηπειρώτικα ..μοιρολόγια,
η Μπιρμπιλομάτα κάνει ποδηλασία με τους τουρίστες από πλατεία σε ..πλατεία,
ο ..Στουρνάρας εξηγεί σε διαλέξεις, στα υπόγεια του νεκρομαντείου πως θανοίξει το κλειστό επάγγελμα του ..νεκροθάφτη,
ο Ρέπας ..κωπηλατεί και οδηγεί τους τουρίστες στην νεκρική διαδρομή του Αχέροντα,
ο ..Μπένι υπεύθυνος ριαλ εστεητ εξηγεί πως κατοχυρώνονται οι ..αγοραστές εξοχικών με 180 υπογραφές,του ..πωλητή
και ο ..Γιωργάκης με κολάν,το κανό για ..σκιά στο κεφάλι και σιαγιονάρες οδηγεί ομάδες τουριστών στις πηγές του Αχέροντα!!!
Πως σε φαίνεται τώρα;

demetrat είπε...

Χμού.
Αν γιά να γίνει καμαριέρα ο Πάγκαλος θα έπρεπε πρώτα να περάσει από το καθαρτήριο του νεκυομαντείου,με δίαια κουκί και λούπινο.Λαρδί και τσιρλιό.Κατόπιν τρομοκρατημένος να δει τον χάροντα δρεπανηφόρο,αυτός να αρχίσει να ουρλιάζει πως είναι συριζαίος και θέλει την φυσική του εξόντωση,να μη τον πιστεύει κανένας ιερέας , και στο τέλος να κάνει την τρελλη καμαριέρα ακριβώς όπως τον περιγράφεις γιατί δεν θα έχει άλλους πόρους ζωής.
Αν ο αεράτος το πρωί ήταν μαθήτρια και το βράδυ γιουσουφάκι να παρουσιάζει αγιοβασιλιάτικα εσώρρουχα.
Αν ο κλάψας χτύπαγε τραγούδια της ναργκίς , και μετά έμενε και έγκυος από τον πλούσιο που θα τον παράταγε ,όχι όχι ψέμματα, θα τον πούλαγε σε σκλαβοπάζαρο ,να ξέρει τουλάχιστο γιατί σκούζει.
γιατί το ηπειρώτικο το μοιρολόι μιά λεβεντιά όσονάναι τη θέλει.
Τα άλλα ως τα τοποθέτησες , α, να σου πω, να βάλουμε και το Γιωργάκη να κάνει τη δίαιτα του λούπινου; και να μη μπορεί να βρεί μέρος να χέσει όταν θα τον πιάνει το κόψιμο, την ώρα που θα κάνει τον δραγάτη;ε;
'χα χα χα , αρχίζει να μ'αρέσει το υπουργείο!!! ααααααααααχαχααα, να το μετονομάσουμε αντί γιά τουρισμού, σε υπουργείου του Τρόμου;
αααααααααχαααααααααααχαα
δ

nikos__alfa είπε...

Ναι ,ναιιι και κουκιά λούπινο και λαρδί για τον θίασο θα είναι τα προκαταρκτικά οπωσδήποτε!
Κυάμωση, ..λαθουρίαση,(η πιο καλή μαστούρα) ..κάθαρση, οομμ...οομμμ,θεάματα και ..όργια κάθε είδους με μέλη της κυβέρνησης για ..όλο τον κόσμο!
Άντε να δούμε πόσο βίτσιο αντέχουν από αυτά που μας κερνάνε οι ...Στροσκάνηδες!
Να εμπλουτιστεί το ..πρόγραμμα και με άλλες προτάσεις,να μη ξεχνάμε και τη βάση του ..κινήματος ε!Κυκλοφορούν κάτι καλά παιδιά εδώ μέσα ,έχω μεγάλες ελπίδες λέμεεε!!!

Λύσεις απτο λαό για το λαό!

Δεν θα πεθάνουμε ποτέ,κουφάααλες νεκροθάααπτες! Χο!

ΥΓ Το Γιωργάκη όταν ..στρίβει για τσιρλιπιπί θα βάλουμε έναν ψηλό με δρεπάνι να τον στρώνει στο ..κυνήγι!Αααχαχαχα

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Λόλα να ένα μήλο (ντομάτα δεν έχουμε):
http://hyperperfo.wordpress.com/2009/08/27/oracle/

Fri είπε...

Μα είναι πολύ όμορφα αυτά που μας λες και αυτά που μας δείχνεις! Μα πρέπει οπωσδήποτε να το βάλω στο πρόγραμμα!
Και για να είμαι ειλικρινής, τις βουτιές σε εκείνα τα υπέροχα νερά ζήλεψα περισσότερο ;)

Darthiir the Abban είπε...

«Ιστορική» διαφωνία:
Η πυθία ποτέ δεν εμφανιζόταν στον κόσμο αλλά ήταν πάντα σε απομονωμένο υπόγειο μέρος. Πιθανότατα λοιπόν ο γερανός ανέβαζε καθρέπτες επάνω και η πυθία «εμφανιζόταν» ως είδωλο, εντείνοντας τον θαυμασμό! Δεν κατέβαινε ο θνητός στον κάτω κόσμο!

demetrat είπε...

η Πυθία στον Αχέροντα;
Ορέ άραψ, μου θυμίζεις σινεάκ ,με έργο της τσινετσιτά,που είχε τον Λεωνίδα, τον Ηρακλή και το Σπάρτακο μαζί στην πολιορκία του Μεσολογγίου.
:)
δ

demetrat είπε...

Νικλάλφα
Ά έτσι μάλιστα.
Α, και γιά να μη τους αφήνουμε και στη μαστούρα, να τους λαχταράμε κάθε δεκάλεπτο .Μη τη βρίσκουνε κιόλας .
(εγώ θα τους λαχταράω.Ξέρω)
χα χα
δ

Darthiir the Abban είπε...

Κάθε μαντείο έχει πυθία, δεν εννοούσα αυτή του Απόλλωνα!

demetrat είπε...

L'Enfant de la Haute Mer

Το έχουμε ξαναπεί πολλάκις από αυτό το μπλόγκ.Είμαστε πολλοί, αλλά είμαστε ανάρια.
πολύ όμορφη ανάρτηση γιά τον τόπο, κιας γκρινιάζει ευρωπαικά ο Γιάννης.
:)
δ

demetrat είπε...

Fri
Τι νομίζεις , και μείς από κει δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε.Τα υπόλοιπα είναι γιά ξεκάρφωμα.
:)
δ

demetrat είπε...

εκεί είχε "πυθίο" παιδάκι μου.
δ

demetrat είπε...

και αν θυμάμαι καλά, ο νεκρός ...ανέβαινε.Αλλά κι ο ζωντανός την έκοβε την απόσταση στη μέση.Τον κατέβαζαν κι αυτόν στα υπόγεια.
δ

demetrat είπε...

πάντως χωρίς πλάκα, δεν ξέρω αν και στα νεκρομαντεία υπήρχε πυθία, αφού τον χρησμό τον έδινε ο ...νεκρός.Εμφανής μάντις δεν υπήρχε.
δ

Darthiir the Abban είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Darthiir the Abban είπε...

Εντάξει βρε, μάντης-πυθία, στο χαρακτηρισμό θα κολλήσουμε;;; :p

Πάντως πουθενά δεν αναφέρεται κάθοδος των ζωντανών στο θάλαμο της Περσεφόνης.

Εδώ το θέμα σου από την Αρχαιλογική υπηρεσία

glam είπε...

Καιρό είχα να χαμο - γελάσω , να είσαι καλά!
Μέχρι που μου άνοιξες την όρεξη για ταξιδάκι.
(Αν είχαμε λεφτά, φυσικά....:)

island είπε...

Καταπληκτικό συντοπίτισσα. Είχα διαβάσει για αυτό πριν από κάτι μήνες, τυχαία, και είχα μείνει άφωνος. Βέβαια εγώ δεν θα μπορούσα να περάσω όλες τις δοκιμασίες καθώς με την έλλειψη G6PD θα είχα θέματα!

Μιλάμε για μεγάλη μηχανή άρτια μελετημένη από κάθε άποψη. Λαμόγια και οι αρχαίοι!!!

demetrat είπε...

Συντοπίτη

Λαμόγια αλλά με άποψη και φαντασία.
Την πούλαγαν την αγία Αθανασία του Αιγάλεω, αλλά δες που!!! και πώς !!!
Χα χα , αυτό το τζιπιές πώστόπες,εγώ τόχω, αλλά σιγά μη καθόμανε να ρέψω.Ποτέ μη τον δώ τον Τειρεσία λέμε.
Το μόνο που με στεναχωρεί είναι πως δεν έχουμε τέτοια καθαρτήρια πιά, γιά να τα γεμίσουμε με βουλευτές .Θέ μου σχώρα με ,τι σκέψεις κάνω η θυμωμένη.

:)

δ

demetrat είπε...

Γκλάμ

'Αντε να γελάμε εκ περιτροπής , γιατι αυτό το συνεχώς δεν θα το ξαναδούμε.
Φέρε μέλι εσύ ,να το ανταλλάξουμε με λάδι.
δ

demetrat είπε...

πούσαι ρε Νικάλφαααααααα

μας κόπηκε η μιλιά , το γέλιο και η ελπίδα.
Μόνο τα λαμόγια ,τα παπαγαλάκια και οι πληρωμένοι έχουν όρεξη ακόμα.
δ

nikos__alfa είπε...

Παρών Δημητρούλα.Έχουν συμμαχήσει θεοί και δαίμονες αλλά δεν θα τους γίνει το χατήρι.Τέσπα ,έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο των πρώτων ημερών,να δούμε τώρα πως θα βρούμε την άκρη για αποθεραπεία,του πάσχοντος!
Βρε μπας και μας άκουσε ο Χάρος και μας τριγυρίζει ο άτιμος;
Ο οποίος συνεπικουρείται αβίαστα από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας,ιδίως στην επαρχία!
Και εξηγούμαι:
Τι πρέπει να γίνει όταν έχουμε έναν ασθενή με έμφραγμα καλή μου Δήμητρα;
Η προσπάθεια σήμερα συνίσταται στην όσο το δυνατόν γρηγορότερα αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην καρδιά για να αποφύγουμε την νέκρωση του τμήματος που δεν αρδεύεται με αίμα καρδιακού μυός, που είναι όταν επέλθει ανεπανόρθωτη!Δύο είναι οι τρόποι για να γίνει αυτό.Η θρομβόλυση και η επείγουσα αγγειοπλαστική.Χρονικό περιθώριο για τα καλύτερα αποτελέσματα μόνο 3 ,ολογράφως, τρεις ώρες!Μόνο που για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρχει μονάδα εμφραγμάτων που να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και τμήμα καρδιακών καθετηριασμών στο πλησιέστερο νοσοκομείο!
Μπορείς να φανταστείς ότι σε μια πόλη με 100.000 κατοίκους, που το καλοκαίρι γίνονται 300, σαν τα Χανιά, μια τέτοια δυνατότητα απλώς ΔΕΝ υπάρχει;
Ούτε καν για απλή στεφανιογραφία;
Και όμως αγαπητή μου αυτό συμβαίνει στο μεγαλύτερο νησί της χώρας ,την Κρήτη ,που δέχεται και 2 μύρια τουρίστες τον χρόνο,όπου το μοναδικό νοσοκομείο που πληρεί τις προυποθέσεις που ανέφερα,όσο τις πληρεί,κιαυτό είναι υπό έλεγχο, είναι το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου!Και πάλι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά εάν υπήρχε ένα οργανωμένο σύστημα ,έγκαιρης διάγνωσης,έναρξης θρομβόλυσης και μεταφοράς του εμφραγματία στο νοσοκομείο Ηρακλείου το γρηγορότερο δυνατόν, για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος με το γνωστό μπαλονάκι και την διάσωση της ζωής του και του μεγαλυτέρου τμήματος του μυοκαρδίου!
Πράγμα που φυσικά δεν υφίσταται!Αυτή είναι η ισχυρή Ελλάδα του 2011.
Και για όσους επιζήσουν αρχίζει η Οδύσσεια μεταφοράς στο Ηράκλειο ή την Αθήνα και η αναζήτηση του γιατρού και του νοσοκομείου που θα τους περιθάλψει, με ότι συνεπάγεται αυτό σε ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία για τον ασθενή και την οικογένεια του
!Φυσικά όλα αυτά τα Ορέα δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι συμβαίνουν σήμερα ,αν δεν είχα την ατυχία να υποστεί έμφραγμα στενός συγγενής μου στα Χανιά,49 ετών παρακαλώ, που περιμένει να δρομολογηθεί η όποια αποθεραπεία του, όταν μπορέσει να μετακινηθεί αλλού μετά την πάροδο του οξέος σταδίου, από το οποίο ευτυχώς επέζησε!
Κατάλαβες Δημητρούλα μου; Δεν μας φτάνει ο Χάρος έχουμε και τους υπεργολάβους του να αντιμετωπίσουμε.Όσους δια των πράξεων και παραλείψεων τους του ανοίγουν το δρόμο,επικαλούμενοι με στόμφο την σωτηρία της πατρίδος για να εξασφαλίσουν την δική τους!
Λυπάμαι αν σου χάλασα το ποστ και την ταξιδιωτική του διάθεση, αλλά είπα να στα πω για νάχετε και σεις το νου σας εκεί κάτω!

demetrat είπε...

Νικάλφα.

Γάμησέ τα.
Δυστυχώς όλα αυτά τα ωραία, συμβαίνουν σε όλες τις επαρχίες της ελλάδας.Μικρές και μεγάλες.Αλλά και στο πανεπιστημιακό; του Ηρακλείου!!!!
Και σκέφτομαι μεγαλοπαράγοντα , φίλο του Γιωργάπη, πρώην περιφερειάρχη εδωπέρα,που γιά να κάνει εκδούλευση σε ψηφοφόρο του, ναύλωσε ολόκληρο Στρατιωτικό αεροπλάνο(ως διευθυντής του Νοσοκομείου )από τη Λάρισσα, γιά να τον στείλει ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΈΝΟ ΡΑΝΤΕΒΟΎ γιά εγχείρησι στη Θεσσαλονίκη γιατί οι καιρικές συνθήκες την προηγούμενη μέρα που αποφάσισε να φύγει από το νησί ο συγκεκριμμένος δεν του το επέτρεπαν.
Το ξέρω γιατί ήθελε συνοδεία από ίδιώτη γιατρό (γιατί κανένας από τους πέντε νοσοκομειακούς δεν γουστάριζαν )που έτυχε να ξέρω.
Εκείνος βέβαια τούπε να πάει να πνιγεί.Και γώ σαν πιόόοό τελοσπάντων, τούπα να παέι να γαμηθεί.
Μετά από αυτά , άντε να δούμε προκοπή ως οικογένεια.
Εύχομαι να το ξεπεράσει ο άνθρωπος σου , και όλο αυτό να γίνει μακρυνή ανάμνηση .

Ποιός σούπε πως γράφω ταξιδιωτικά;
Γιά το χάρο ήθελα, αλλά είπα να το φέρω λίγο λίγο μπας και γλυτώσω ή το φόνο ή το φόνο. :)
Δεν τους αντέχω άλλο.
Ειδικά τους εγκάθετους που γεμίζουν τον κόσμο με σκατά.
δ

Mambo Tango είπε...

Βρε Δήμητρα, ακόμα σε περιμένω στο twitter!

demetrat είπε...

ορέ έρχομαι,. αλλά δεν ξέρω τι να κάνω.
:(
δ

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Σ' ευτούνη την παραλία έχω πάει κι εγώ

Υπέροχα νερά, λέμε!

Mambo Tango είπε...

έχεις dm (δες τα messages)